Pieter Hendriks

Bariton Pieter Hendriks

Pieter Hendriks

Pieter Hendriks volgde zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij studeerde bij Herman Woltman en Wout Oosterkamp. Na het behalen van zijn UM diploma legde hij zich toe op het oratoriumrepertoire waarin hij een veelzijdige reputatie heeft opgebouwd. Naast het bekende repertoire komen stukken als Szenen au Goethes Faust van Schumann, A survivor from Warsaw van Schönberg, het Stabat Mater van Szymanowski, la Danse des Morts van Honegger en het Warrrequiem van Britten aan bod. In 1997 werd Pieter Hendriks prijswinnaar van de Erna Spoorenberg Vocalistenpresentatie voor oratorium.

Met werken van Kurt Weill richtte hij zich vervolgens op de opera. Zo zong hij in een NPS productie met het Radio Symfonieorkest o.l.v. Gunther Schuller, de rol van Junger Herr in Der Protoganist. Daarna volgden rollen als Ferryman in Curlew River van Britten en de titelrol in Mac Beth van Verdi.

Op het Festival Interceltique de Lorient in Bretagne 2003 zong hij de baspartijen in King Arthur van Purcell met Barokopera Amsterdam. In 2005 ging deze productie met veel succes op tournee door Nederland. Bij de Nationale Reisopera vertolkte hij de rol van Lilian in von Webers Freischütz.

In 2002 ging in Tokio de opera Tea van Tan Dun in wereldpremière waarin Pieter Hendriks de rol van Monnik zong. Van deze voorstelling is een dvd verschenen evenals van Jona, de neezegger van Willem Breuker waarin hij de rol van Vis zong. In 2004 trad hij op uitnodiging van de opera Kazan in Tartastan op tijdens het galaconcert van het Feodor Shaliapin Festival. In dat jaar werd hij tevens voor een 50% baan aangenomen als eerste bas bij het vermaarde Groot Omroepkoor in Hilversum. In 2005 zong hij de titelrol in de opera Nixon in China van John Adams en maakte hij furore als Mama Agatha in een productie van Viva la Mama van Donizetti door Opera Trionfo.

Op cd verschenen: een Nederlandse verzie van Mozarts Zauberflöte waarin hij de rol van Papageno zingt en de Matthäus Passion van Bach in een vertaling van Jan Rot.

Pieter werkte met dirigenten als Ed Spanjaard, Jan Willem de Vriend, William Christie, en Chrstian Zacharias. In Barcelona zong hij de Carmina Burana van Orff o.l.v. Pierre Cao. In de kerstmatinee van het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Maris Jansons zong hij de bas solo in Bernsteins Chichester Psalms en in oktober 2006 de bas solo in de 1ste symfonie van van Dieren met de Radio Kamerfilharmonie o.l.v. Jaap van Zweden.

In 2007 zong Pieter Hendriks vij het Noord Nederlands Orkest de aria’s in de Matthäus Passion o.l.v. Johannes Leertouwer en in augustus de titelrol in Falstaff van Salleri in Nijetrijne. In 2008 zong hij bij de Nationale Reisopera de rol van Henry in Snow White van Micha Hamel, de Lyrische Symfonie van Zemlinsky o.l.v. Daan Admiraal en de bariton solo in Frank Martins Et la Vie l’Emporta met de Radio Kamerfilharmonie o.l.v. Frans Bruggen. In augustus zong hij de rol van Sir Berkley in de opera Der Vampyr van Marschner tijdens het Grachtenfestival en in oktober de bas solo in de 9de symfonie van Beethoven met het Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Bruggen in het Palau de la Musica in Barcelona.

Begin 2009 verleende hij zijn medewerking aan het Purcell Gala van Barokopera Amsterdam wat o.a. in het Zondagochtendconcert vanuit het Concertgebouw Amsterdam en live voor de radio te beluisteren was. Met deze productie zong hij in juli 2009 weer in Bretagne. In augustus 2009 vertolkte hij de rol van graaf in een bewerking van Nozze di Figaro van Mozart. Bij de Reisopera zong hij de rol van Silvano in Verdi’s Un Ballo in Maschera en in 2012 Antonio in de Nozze di Figaro.

De afgelopen 2 jaar zong Pieter wederom bij Nijetrijne en bij Barokopera Amsterdam waarmee hij onlangs in Parijs in het theatre L’Athenee in 5 voorstellingen van King Arthur stondOf gebruik onderstaand formulier.
De naam van de solist wordt automatisch meegestuurd.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Comments are closed.