Jan Kristof Schliep

Tenor Jan Kristof Schliep

Jan Kristof Schliep

Jan Kristof Schliep studeerde operazang aan de Hanover University of Music, Drama and Media bij Prof. G. Faulstich. Toen hij nog student was, speelde hij al in het Theater Lübeck in “Nos” van Sjostakovitsj en “La Belle Hélène” van Offenbach en in het Stadstheater Hildesheim in Kálmán’s “Gräfin Mariza” als Zsupán en in Henze’s “Der junge Lord” als Prof. v. Mucker.
Na zijn studie zang werkte Jan Kristof Schliep tien jaar bij het TfN · Theater voor Nedersaksen in Hildesheim. Aanvankelijk speelde hij voornamelijk rollen als buffotenor, maar hij bewees zich al snel als karaktertenor. Zijn repertoire – in totaal meer dan 40 producties in Hildesheim – omvat rollen als Monostatos (Mozart: “Die Zauberflöte”), Knusperhexe (Humperdinck: “Hänsel und Gretel”), Bob Boles (Britten: “Peter Grimes” ) en David (Wagner: “Die Meistersinger von Nürnberg”).
Rollen in opera’s die zelden worden gespeeld, zoals Ullman’s “Der zerbrochene Krug” (Griffier Licht), Busoni’s “Doktor Faust” (Beeltzebuth | 1. Wittenberger Student) of Orffs “Der Mond” (Verteller) en Traumfresserchen in W. Hiller’s opera met dezelfde naam, zijn ook onderdeel van zijn repertoire. Jan Kristof Schliep is winnaar de kunstenaarsprijs “Vrienden van het Theater voor Nedersaksen” voor “uitstekende artistieke prestaties”. Hij wordt met regelmaat geprezen voor zijn hoge mate aan tekstverstaanbaarheid en zijn podiumpersoonlijkheid.
Inmiddels specialiseert hij zich als freelance-zanger toenemend als karaktertenor en jeugdige heldentenor. Hij wordt hierbij sinds meerdere jaren gecoacht door de zangleraar en regisseur Axel Heil.
In seizoen 2019/20 was hij wederom te gast bij het TfN, dit keer in de barokopera “Croesus” van R. Keizer, die werd geregisseerd door de Vlaamse baroktheaterspecialist Sigrid T’Hooft. Helaas werden de voorstellingen van deze productie het slachtoffer van de coronapandemie.
In 2019 zong Jan Kristof Schliep Tamino (“Die Zauberflöte”) in de première van de Nederlandse vertaling van Jan Rot en verschillende rollen in de moderne Nederlandse opera “St. Louis Blues’ van Chiel Meijering met het ‘Orkest de Ereprijs’, een van de meest gerenommeerde ensembles voor nieuwe muziek in Nederland.
Verder heeft Jan Kristof Schliep samengewerkt met regisseurs als Anthony Pilavachi, Jakob Peters-Messer, Volker Vogel, Frank van Laecke, Jeroen Kriek, Jasper Korving, Uwe Schwarz, Johannes Reitmeier, Wolfgang Gropper † en Prof. Hans-Peter Lehmann.
In de concertzaal zingt hij partijen uit verschillende periodes, variërend van Bachs Evangelisten tot de Gebraden Zwaan in Orffs “Carmina Burana”. Maar ook lyrische rollen zoals Uriel in “Die Schöpfung” van Haydn en de solotenor in het “Te Deum” van Bruckner maken deel uit van zijn concertrepertoire.
In het theaterseizoen 2021/22 zingt Jan Kristof Schliep Monostatos (“Die Zauberflöte”), Volker in Straus’ “Die lustigen Nibelungen” en Circusdirektor in Smetana’s “Die verkaufte Braut” in het Landestheater Schleswig-Holstein.
Jan Kristof Schliep heeft recentelijk deelgenomen aan masterclasses van tenor Prof. Arnold Bezuyen (Graz) en Jendrik Springer (Wenen) en werkt regelmatig samen met de repetitor Christoph Stöcker (Düsseldorf) en Maxim Böckelmann (Hannover). Hij is lid van de kunstenaarsvereniging “ensemble artists e. V.” en woont momenteel in Nijmegen (NL).Mit W"rd und Hoheit, uit Die Schöpfung, J Haydn

Of gebruik onderstaand formulier.
De naam van de solist wordt automatisch meegestuurd.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Comments are closed.