Nienke Oostenrijk

Sopraan Nienke Oostenrijk

Nienke Oostenrijk

De sopraan Nienke Oostenrijk behaalde eerst haar doctoraalexamen geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen alvorens aan haar zangopleiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam te beginnen. Zij voltooide haar solistenopleiding bij Margreet Honig en Cora Canne Meyer en vervolgde haar studie bij Arleen Auger, Elly Ameling, Rudolf Jansen en Robert Holl.

Nienke Oostenrijk is een veelgevraagd concertsoliste. Met dirigenten als Jaap van Zweden, Frans Brüggen, Jac van Steen, John Nelson, Jos van Veldhoven en Jan-Willem de Vriend en Wiecher Mandemaker was zij vele malen te horen in diverse concertseries, oratorium- en passieconcerten op belangrijke podia in binnen- en buitenland

In zowel geënsceneerde als in concertante uitvoeringen is Nienke onder meer te horen geweest als Konstanze in Mozart’s Die Entführung aus dem Serail, als Pamina in Mozart’s Die Zauberflote, Sophie in Strauss’ Der Rosenkavalier en Tebaldo in Verdi’s Don Carlos, met dirigenten als Kees Bakels, Marc Soustrot, Friedrich Haider en Carlo Rizzi. In de jaren negentig was Nienke verbonden aan het operatheater van Erfuhrt waar zij als gastsoliste in talloze Mozart-opera’s optrad.

In April 2004 leverde Nienke een zeer geslaagde bijdrage aan het huwelijk van Prins Friso en Prinses Mabel in de Oude Kerk te Delft, met de aria ‘Magna Res est Amor’ van Hendrik Andriessen. In november 2005 zong Nienke ter gelegenheid van het Zilveren Regeringsjubileum voor Koningin Beatrix in de Gothische Zaal van de Raad van State.

Nienke zingt ook graag eigentijdse klassieke muziek. In dit verband werkte zij samen met gerenommeerde ensembles als het Schönberg kwartet, het Daniël kwartet en het Ragazze kwartet, in het muziekgebouw aan het IJ.

De Bacharia’s die zij samen met haar zus Pauline op CD heeft gezet, werden in de pers zeer geloofd en in 2012 genomineerd voor een Edison.

Nienke is als hoofdvakdocente Klassieke Zang verbonden aan de University College Roosevelt Middelburg.


Of gebruik onderstaand formulier.
De naam van de solist wordt automatisch meegestuurd.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Comments are closed.