Marene Elgershuizen

Sopraan Marene Elgershuizen

Marene Elgershuizen

De Nederlandse sopraan Marene Elgershuizen rondde in 2013 haar opleiding met Excellentieprogramma aan het Prins Claus Conservatorium af. Zij studeerde daar bij Hanneke de Wit en Marion van den Akker. Zij volgde masterclasses bij onder andere Gerd Uecker, Camilla Nylund, Soile Iskoski, Jard van Nes, Margreet Honig en Ira Siff.

Bovendien was zij deelnemer aan de Internationale Opernakademie 2013 in Schwerte en in 2014 aan de eerste Bad-Saarow Meisterkurs van Thomas Johannes Mayer en Kirsten Schötteldreier, beide in Duitsland. Afgelopen jaar studeerde Marene bij Valérie Guillorit en Maarten Koningsberger, in het Masterprogramma aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij vervolgt nu haar studie bij Kammersängerin Gabriele Schnaut en volgt daarnaast coachings bij Klaus Sallman, Jonathan Alder en Nadine Secunde.

Marene soleert sinds 2009, toen in de Markus Passion van Reinhard Keiser. In oktober 2011 kreeg Marene lovende recensies over haar optreden in Beethovens Mis in C en Mendelssohn Bartholdy’s Psalm 42: “In Psalm 42 mocht sopraan Marene Elgershuizen nog eens afzonderlijke laten horen wat ze waard was, en dat was veel” – Friesch Dagblad. “De mooiste solobijdrage afkomstig van sopraan Marene Elgershuizen. Met een glashelder geluid fraseerde ze de teksten zo, dat ieder woord helemaal op zijn plaats viel” – Leeuwarder Courant.

Ook haar samenwerking met het Projectkoor Opus in februari 2012 en haar bijdrage in Brahms’ Ein Deutsches Requiem door het Delfts Orkest viel bij de pers in goede smaak.

Marene heeft zich de laatste tijd vooral verdiept in Duits repertoire: Mozart, Strauss, Berg, Mahler e.a. Zij zong dan ook in recitals reeds de Vier letzte Lieder, de Sieben frühe Lieder en Das Himmlische Leben uit de 4e Symfonie van Mahler. Het orkestrale repertoire combineert Marene met operarollen zoals Fiordiligi, Konstanze en de Koningin van de Nacht. Marene koestert verder een voorliefde voor Scandinavisch werk van Sibelius, Grieg, Kilpinen en Sallinen.

Zij werkte met dirigenten als Jan van Maanen, Yt Nicolai, Andrew Charity, Geert-Jan van Beijeren, Bergen en Henegouwen, Peter Gaasterland, Merlijn Twaalfhoven, Pieter Cox, Anne Sollie, Adrían Rodrígeuz van der Spoel, Arnaud van Gelder, Evert-Jan Krause, Jeroen Zijlstra en Chris Fictoor.

In november 2013 won Marene de eerste prijs in de Euregio Vokalisten Wettbewerb in Heek-Nienborg, Duitsland. Haar technische controle werd door de jury uitzonderlijk gewaardeerd. In 2011 behaalde Marene in het Internationale Oratorium Concours in Rome een plaats in de halve finale. Ook bij het 49ste Internationale Vocalisten Concours in Den Bosch in september 2012 viel Marene in de kwartfinales zowel bij publiek als jury zeer positief op.

In operaproducties zong Marene de rol van Liu in Turandot bij de Weekend Opera Utrecht (2014), Susanna in Mozarts Le Nozze di Figaro, Soeur Constance in Les Dialogues des Carmélites van Poulenc en van Aufseherin/Vertraute in Elektra van Strauss.

Tijdens het Peter de Grote Festival in 2010 werd haar als eerste klassieke zanger de Labberté-Hoedemaker Prijs uitgereikt als onderscheiding voor haar musiceren. Bovendien kende het Labberté-Hoedemaker Fonds haar een volledige studiebeurs toe.Voor haar vervolgstudie in Duitsland won Marene zowel een studiebeurs van het VSB fonds als van het dr Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ook werd haar een Meisterkurs stipendium toegekend door de Universität der Künste in Berlijn.

Naast haar zangstudie studeerde Marene ook af in Geschiedenis en Internationale

Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als specialisatie Genocide Studies, Conflict Studies en Egodocumenten.


Of gebruik onderstaand formulier.
De naam van de solist wordt automatisch meegestuurd.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Comments are closed.