Jan-Willem Schaafsma

Tenor Jan-Willem Schaafsma

Jan-Willem Schaafsma

Jan-Willem Schaafsma studeerde aan het Koninklijk Conservatorium en behaalde zijn masterdiploma aan de Dutch National Opera Academy, waar hij in 8 producties zong, waaronder Le Nozze di Figaro, Die Zauberflöte (Mozart), L’enfant et les Sortilèges (Ravel), Satyricon (Maderna) en Alcina (Handel). Na zijn studie werd hij gecoacht door Marcel Reijans en Ira Siff.
Na het behalen van zijn master, trad hij op in de NPS-zaterdagmatinee Fanciulla del West (Puccini) o.l.v. Edo de Waart. Bij de Nederlandse Reisopera was hij te zien in La Barca (Banchieri) en speelde hij de titelrol in Candide (Bernstein). Bij De Nationale Opera was hij te zien in Platée (Lully), Deidamia (Handel) en Die Meistersinger von Nürnberg (Wagner).
Hij speelde Gastone bij Opera Zuid in La Traviata (Verdi) en vertolkte de rol van Pong in een concertante uitvoering van Turandot (Puccini) in Vredenburg. Ook zong hij in Vredenburg Lenski (Jevgeni Onegin, Tschaikovsky). Bij Barok Opera Amsterdam zong hij de titelrol in Acis & Galatea (Handel), een tournee door Nederland en Frankrijk in 2017.
Onlangs was hij nog te zien in de succesvolle productie Hamlet (Thomas) van Opera2Day, in de rol van Laërte.

Jan-Willem vertolkte de aria’s in de eerste Matthäus Passion die Reinbert de Leeuw dirigeerde, met het Limburgs Symfonie Orkest. Met het Orkest van de Achttiende Eeuw soleerde hij in Haydn’s Die Schöpfung en Alcina (Handel). Zijn concertpraktijk is verder zeer uitgebreid en reikt van Monteverdi tot Berio.

Afgelopen seizoen maakte hij zijn debuut als solist bij het Concertgebouw Orkest (KCO) met een programma van Weill en Shostakovich o.l.v. Cristian Mācelaru. Ook bij de Nederlandse Bach Vereniging maakte hij zijn debuut in het nieuwe programma Café Zimmermann.

Jan-Willem werkte onder dirigenten als Ed Spanjaard, Edo de Waart, Ivor Bolton, Kenneth Montgomery, José Esandi, Shunske Sato, Marcus Creed en Reinbert de Leeuw.Of gebruik onderstaand formulier.
De naam van de solist wordt automatisch meegestuurd.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Comments are closed.