Claudia Patacca

Sopraan Claudia Patacca

Claudia Patacca

Sopraan Claudia Patacca studeerde cum laude af aan het ArtEZ Conservatorium Enschede, won de Tubantia Prijs, waarna ze verder studeerde aan het Internationaal Opera Centrum Amsterdam. Claudia draagt het oratoriumvak een warm hart toe en is dan ook een welkome gast bij de vele oratoriumkoren die Nederland rijk is. Ze debuteerde met het Gloria van Poulenc tijdens haar studie in het Muziekcentrum Enschede. Haar opera debuut vond plaats in 1994 in Het Concertgebouw tijdens het Holland Festival met Le Roi Arthus van Chausson olv Edo de Waart. Daarna volgden uitnodigingen van ondermeer De Nederlandse Opera, Nationale Reisopera, Opera Zuid, ZaterdagMatinee en diverse internationale operahuizen (o.a. Frankfurt, Halle, De Munt in Brussel) met rollen als Elettra (Idomeneo), Donna Anna (Don Giovanni), 1ste Dame (Die Zauberflöte) Violetta (La Traviata), Rosalinde (Die Fledermaus), en Ortlinde (Walküre) en Blumenmädchen (Parsifal). Hoogtepunten waren concerten/ operaproducties met dirigenten als Simon Rattle, Antonio Pappano, Carlo Rizzi, Claus Peter Flor, Marc Soustrot, Ed Spanjaard, Jaap van Zweden, Jan Willem de Vriend, Jed Wentz en Ton Koopman.

Claudia heeft een bloeiende concertpraktijk opgebouwd en soleerde op uitnodiging van bijna alle Nederlandse beroepsorkesten in werken van Brahms (Ein Deutsches Requiem), Martin (Golgotha en Le Mystère de la Nativité), Beethoven (o.a zijn 9de), Haydn (o.a. Die Schöpfung), Bach (o.a. Weihnachtsoratorium, Hohe Messe, Matthäus Passion), Schubert (Messe in As). Daarnaast gaf ze met veel succes concerten in Heraklion (Kreta), Moskou, Kyoto, Osaka, LA, Graz, Engeland, Italië, Duitsland, Polen, Frankrijk België.

Recentelijk was ze te horen op Malta (Valetta International Baroque Festival) in Pimpinone van Telemann met het Combattimento Consort Amsterdam, de Matthäus Passion van Bach met het Brabants Orkest olv Andreas Spering, het Gloria van Poulenc met het Radio Filharmonisch Orkest olv Hans Graf in ondermeer de Zondagochtendconcertserie in het Concertgebouw Amsterdam, het Weihnachtsoratorium en The Messiah olv Klaas Stok, de 14de Symfonie van Shostakovitsj met De Nieuwe Philharmonie Utrecht olv Johannes Leertouwer, als Rosalinde in Die Fledermaus (Nederlands Symfonie Orkest olv Jan Willen de Vriend), als Elettra in Idomeneo in Heraklion, Donna Anna in Don Giovanni in Odessa, Nederland en België, Madame Silberklang in Der Schauspieldirector van Mozart (Nederlands Symfonie Orkest olv Jan Willen de Vriend), Eleonora in Salieries Prima la Musica e poi le Parole (Combattimento Consort Amsterdam) en Ortlinde in Wagners Die Walküre (Nationale Reisopera olv Ed Spanjaard) in de internationaal geprezen ensenering van Antony MacDonald.

Claudia schitterde tijdens diverse concerten bij het Amsterdams Operakoor, het Rotterdams Operakoor en het Volendams Operakoor in opera’s als La Forza del destino, (Leonore), Aida en Ernani van Verdi, Linda di Chamounix (Linda) en Maria Stuarda (Maria) van Donizetti om een paar voorbeelden te noemen.

De unieke dubbel CD ‘Mélodies et Chansons’ met het integrale lied oeuvre van Arthur Honegger (Centaur Records), opgenomen in Virginia met bariton Sinan Vural en pianist Nick Ross werd in april 2012 gepresenteerd met een drietal recitals in Enschede en Amsterdam. Voor het label Brilliant Classics nam Claudia een viertal Mozart opera’s op, waaronder La Clemenza di Tito (Vitellia). Bij Deutsche Grammophon verscheen Bach’s Mattheuspassie met het Residentie Orkest.

Toekomstige uitnodigingen brengen haar ondermeer naar het Concertgebouw Amsterdam waar ze het Stabat Mater van Dvorak zal uitvoeren en wederom naar het Baroque Festival op Malta.

Claudia is tevens verbonden als hoofdvakdocent klassieke zang aan het ArtEZ Conservatorium, waar ze naast het verzorgen van zanglessen diverse producties initieerde en regisseerde.Of gebruik onderstaand formulier.
De naam van de solist wordt automatisch meegestuurd.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Comments are closed.